Dra. de Llibres


CArtellRELL-5En l’actualitat vivim en un món ple d’idees i innovacions i com a enquadernadors que som, produïm llibres i objectes curiosos de nou, amb dissenys d’actualitat i personalitzacions. Però de tant en tant ens dediquem a Restaurar aquells llibres que jo sempre dic que són: vells i bells.

Com un pacient que arriba a la consulta del metge acollim als llibres que ens arriben malmesos. Cal fer un diagnòstic, un seguiment i cal donar una medicació per tractar a aquell pacient.

Estès a la sala d’operacions fem una valoració de com estan les parts del llibre. Avui en dia la Restauració aposta per conservar al màxim tot allò que dóna informació de com està enquadernat el llibre, res d’arrancar fulls capritxosament, canviar cobertes a la babalà o treure capçades antigues que abans funcionaven per lligar els fulls i posar-ne de noves com a simple decoració.

DSC00091-1-2DSC00098-2

És important fer una valoració exhaustiva. I aquí entra el procés de fer rutllar el cervell. La tria de la tècnica a fer servir per tornar a donar un aspecte digne al llibre, de conservar-lo, protegir-lo i minimitzar el seu futur deteriorament i allargar-li la vida, serà crucial per fer una bona restauració.

Quan restaurem hi ha dues opcions:

  • Desfer el llibre completament i tornar-lo a enquadernar de nou reaprofitant els materials i deixant-lo ben relligat. En aquests casos el llibre arriba en molt males condicions respecte la tripa, l’interior, i és bàsic reparar-lo. És molt important que el llibre tingui l’interior ben muntat perquè no perdi cap full o acabi espatllant-se més del compte.
  • O a l’inrevés, és a dir, començar la casa per la taulada. No desfarem el llibre per raons tècniques de muntatge, ja que ens suposaria desfer parts que estan en bones condicions i no ens interessa interferir-hi. Preferim conservar el màxim possible de l’original, llavors no podem muntar el llibre des de l’inici, pas a pas, sinó que hem d’aconseguir reparar-lo a partir d’un punt en què ja està muntat i acabat, i alhora deteriorat.

IMG_1191-1-6IMG_1222-1-1

Imaginació al poder, tant si és una restauració preventiva com curativa ens les enginyarem per respectar al màxim els materials, fer una intromissió mínima, delicada i amb respecte però que sigui efectiva. Per tant és important tenir un bon domini de l’Art de l’Enquadernació ja que ens trobarem en casos que haurem de barrejar diferents tècniques per aconseguir un resultat satisfactori.

ñ-8

Hi ha moltes coses que seran impossibles de restaurar, fulls que hauran desaparegut o cobertes que seran impossibles de recuperar, ho anomenem ‘llacunes’. Però tenim la sort que cap pacient mora a les nostres mans. A tots els aconseguim alleugerar l’existència i provocar encara més passions que les que havien despertat fins llavors.

Segur que teniu llibres antics a casa que necessiten alguna reparació, oi?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s