Quina cola?


Una pregunta que sempre intriga als nostres coneguts és la següent:

“I amb tanta cola no us maregeu?”

Doncs la resposta és: “NO”

Perquè? Doncs perquè les coles que fem servir habitualment són coles de dissolució aquosa que no porten dissolvents i per tant és inodora. És una cola sintètica i ens va bé aquest tipus de cola perquè és la que permet encolar materials porosos com ho és el paper i el cartró. El seu nom tècnic és Acetat de Polivinil però també rep el nom de cola de fuster o cola blanca.

Cola blanca

Cola blanca

Hi ha diferents tipus de cola com ho són les coles vegetals (dextrina, midó, goma aràbiga…), les coles animals (cola de conill, cola de peix…) les coles sintètiques (cola blanca), coles termo fusibles, coles amb dissolvents (la cola Imedio)… etc.

Al taller utilitzem la cola blanca espessa per encolar els lloms dels llibres, per enganxar les capçades, per restaurar trossos de tapa trencats, per col·locar cintes marca pàgines, per encolar els cartrons que formaran una caixa o estoig… normalment utilitzarem un pinzell més aviat prim o mitjà perque l’aplicació és al detall, a no ser que la superfície sigui molt gran.

Cola blanca

I aquesta mateixa cola la diluïm mitjanament amb una proporció de 70% cola i 20% aigua per encolar les cobertes als cartrons i fer les tapes, per folrar caixes o estoigs o on calgui una facilitat d’aplicació de la cola però que alhora tingui consistència adhesiva. Normalment ‘apliquem amb rodet.

Cola blanca mig diluida

D’altra banda la diluirem amb força més aigua amb una proporció de 60% cola i 40% aigua per utilitzar-la a l’enganxar les guardes a les tapes o per encolar qualsevol paper, ja que necessitem que la cola llisqui amb facilitat. L’aplicarem amb una brotxa grossa.

Cola blanca diluida

Normalment després d’aplicar cola hem de respectar els temps d’assecat, cosa difícil en aquests temps quan tothom demana les feines per ahir però tot i així l’intentem respectar perque és necessari. S’acostuma a reforçar amb un cop de premsa (si es pot) i un pes sobre l’objecte encolat durant unes hores. És important el pes per evitar que la humitat de la cola, és a dir l’aigua que porta, faci que els fulls del llibre s’ondulin o quedin les tapes del llibre arquejades o senzillament no quedi ben encolat.

Un cop seca aquesta cola ens permet per exemple arrodonir el llom del llibre per les seves característiques d’elasticitat i de flexibilitat.

El nostre proveïdor és Colcar una empresa de Rubí que ens permet comprar bidons de 35 Kg. però si en voleu comprar per fer-ne un ús casolà en podreu trobar a AnCAR, proveïdors de material d’enquadernació, a Servei Estació  que pels que el coneixeu, sabeu que hi tenen de tot o a qualsevol ferreteria.
Sempre va bé tenir cola blanca a casa fins i tot per les manualitats dels nens. Si es taca el terra o alguna peça de roba, al moment, és fàcil treure-la amb molta aigua.

Ah! i vigileu! perquè hi ha empreses que utilitzen l’acetat de polivinil (cola) per fer xiclets o utilitzar-lo pels protectors de formatges perquè no creixin fongs. Informeu-vos!

xiclets

2 thoughts on “Quina cola?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s