Daurant el títol als llibres


Després del procés d’enquadernació ve la segona part que és posar el títol i l’autor al llom d’un llibre o l’any o el nombre de tom o les inicials del propietari o el que es vulgui marcar. Per això utilitzarem la tècnica del Daurat. Una tècnica molt antiga que ha anat evolucionant per guanyar temps i ser pràctic amb una bona resolució. (De la tècnica antiga ja us en parlaré més endavant, ja que és força interessant.)

Essencialment necessitarem una pel·lícula, la més utilitzada és d’or però hi ha al mercat varis colors.

Pel·lícula d'or

El següent: unes lletres o “tipus” de bronze que seran de diferents punts, és a dir, diferents mides.  Amb elles composarem el títol i l’autor o el que vulguem daurar, a mà al componedor.

Nosaltres acabem d’adquirir uns tipus de lletres nous i els estem esperant “en candeletes”. Hem fet la comanda a Madrid, la gran casa Ángel Revenga on es pot trobar qualsevol producte relacionat amb l’enquadernació. També trobarem distribuïdors aquí a Barcelona com, ja esmentats alguna vegada, An-Car.

Lletres per daurar

Imprescindible el “burro” que és l’aparell on col·locarem el llibre en posició vertical amb el llom de cara amunt per tenir-lo ben subjectat.

Llibre al burro

I tindrem a mà les típiques eines com les tisores, el cuter, el punxó per marcar, un compàs i tot el que ens calgui.

Les lletres s’han d’escalfar, o sigui que un cop muntat el componedor el posarem sobre un fogonet perquè agafi la temperatura adient. I aquí està el “quid” de la qüestió:
La temperatura que ha d’assolir aquest ferro ha de ser la idònia, no pot ser ni massa calent, ja que cremaria el material del llibre i també la pel·lícula que utilitzem, ni pot ser massa fred perquè llavors no hi hauria prou calor i la pel·lícula de l’or no passaria al llibre. El mètode per saber el grau just de temperatura no es fa amb un termòmetre amb tècnica científica sinó que és el que comunament anomenem: “a ull”. El truc que fem servir és tirar una gota d’aigua sobre el componedor i quan aquesta gota començar a bullir és just el moment en què es pot retirar del foc per passar a daurar.

Componedor al fogonetComponedor al fogonet al punt just d'ebullició

Anteriorment haurem fet les marques al llom del llibre on ha d’anar la línia que hem de “tirar”. Col·locarem la pel·lícula d’or i amb cura posarem el componedor a sobre i exercirem una pressió uniforme, movent el componedor de dreta esquerra i amb una lleugera inclinació a dalt i a baix perquè quedin les lletres ben marcades al llibre homogèniament.

Daurat

Daurar doncs és un altre art, a part de ser enquadernador.

Us atreviríeu a encertar el punt just de temperatura?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s