La Barba dels Llibres


Un llibre pot tenir barba? Doncs sí, hi ha llibres que tenen barbes i no és que els hi creixi el pèl sinó que la barba és la vora desigual dels fulls d’un llibre o d’un conjunt de plecs de paper.

Llibre barbut

Els papers s’imprimeixen en mides molt grans on hi ha el text de tots els fulls i després es pleguen i es tornen a plegar fins a formar un sol plec o quadernet.

Plec de llibre sense tallar

El resultat serà un plec agafat pel cap (la part de dalt) i pel tall (la part del davant). L’enquadernador és qui després agafarà aquests plecs i els unirà. I el fet de no guillotinar-lo és el que fa que el llibre tingui barbes. Així doncs les pàgines tindran mides irregulars i desiguals. Antigament els llibres sempre tenien barbes per això els Bibliòfils tenen una predilecció per aquests llibres, ja que acostumen a ser llibres antics. El lector anava tallant els fulls a mesura que anava llegint per això és molt normal trobar-nos llibres a mig tallar, la qual cosa vol dir que el lector es va cansar de la lectura. O llibres que estan intactes, és a dir que mai van ser llegits. Això és el que els hi dóna un valor especial als llibres.

Llibre amb barbes

El tall del paper es pot fer amb la llanceta (estri dels enquadernadors) o un ganivet o un obrecartes. Llanceta

Els llibres amb barbes s’anomenen Intons. I són intons els que realment porten barbes, és a dir, els que han tingut plecs desiguals (agafats pel cap i pel tall) i després han estat tallats a mà un per un. No es diran així els que tenen plecs desiguals però no han estat mai enganxats, o sigui, que han sigut plecs creats amb díptics encartats i per tant solts.

Hi ha algun lector del nostre bloc que tingui algun llibre amb barbes a casa?

6 thoughts on “La Barba dels Llibres

  1. Jo tinc algún amb barbes a casa! Els fa més autèntics els llibres, i a més també els fa més especials. Gràcies pel post, sempre descobrint coses noves del món dels llibres! 🙂

  2. Doncs conserveu-lo en bones condicions que són dignes de preservar-los! Ens n’alegrem que us agradin els nostres posts. Demaneu-nos per qualsevol curiositat que sentiu! Sempre, de llibres.

  3. Retroenllaç: Una exposició de llibres feta per l’autèntic plaer de mirar | Bloc de Relligats Olivé

  4. Retroenllaç: 10 llibres que parlen de llibres | Bloc de Relligats Olivé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s